Jagt og Fiskerimagasinet 

Fisk Fritid Jagt Info Søg

20-10-2022 13:50:40

Havørred refleksioner på kysten - Jens Bursell

Jens Bursell's nye bog Havørred refleksioner på kysten i en flot hardback version


 

Den første udgave af ”Havørred – Refleksioner på kysten” udkom den 1. oktober 2013. Bogen, der er blevet en klassiker, gik hen og blev en kæmpe succes: ”Havørred – Refleksioner på kysten” blev udsolgt efter et halvt år, hvorefter en nye opdateret version kom i 2014. Siden engang i 2015 har ”Havørred – Refleksioner på kysten” været udsolgt. Siden da er der sket enormt meget særligt indenfor de forskellige fisketeknikker. Skal du være 100 % opdateret på alle de nye typer af kunstagn og metoder, så er den nye udgave et must – også for dem der allerede har en af de to  1. udgaver fra 2013-2014. 2022 udgaven har nyt cover og layout, en masse nye fotos samt næsten 100 sider nye kapitler.

I ”Havørred – Refleksioner på kysten”, der stiller skarpt på spinne-, flue- og bombardagrej, får du overblikket over alle de mange ting, som gør, at du ikke blot kommer hjem med gode oplevelser – men også fanger havørred. ”Refleksioner på kysten” er med andre ord en komplet og omfattende guide til alle former for kystørredfiskeri med kunstagn: Begynderen vil kunne lære den vigtige basalviden helt fra grunden, den rutinerede kystfisker vil kunne få fornyet inspiration til at forbedre og udvikle sit fiskeri – og selv de allermest hårdkogte kysteksperter kan få ideer til nye og mere avancerede teknikker, der løfter effektiviteten af kystfiskeriet op på et helt nyt niveau.

Del 1 give en spændende introduktion til havørredens biologi, adfærd og fourageringsmønstre året rundt samt hvor den findes under forskellige vejr- og vindforhold. Viden om, hvor og hvornår du skal fiske, samt hvilken strategi du skal vælge for at komme på tætter på havørredfangsten, er nemlig uhyre vigtig.

Succes med fiskeriet efter kystørred kræver dog ikke blot grundviden og godt overblik, men også at du holder ud mod elementernes rasen længe nok til at være ved vandet, når chancen for det perfekte havørredhug kommer ud af det blå. I del 1 får du derfor også en lang række praktiske tips til det udstyr, som skal til, for at holde dig varm og tør – og dermed sikre den udholdenhed, som er nødvendig for at tilbringe en hel masse timer på kysten i al slags vejr.

Del 2 giver et unikt indblik i, hvilke mekanismer man som spinne- og fluefisker kan udnytte for at trigge kystørredens hugrefleks. Kystfiskeriet efter havørred er et fiskeri, hvor alle kan være med: Del 2 fortsætter med en inspirerende og detaljeret gennemgang af de nemmeste samt mest populære metoder til spinne-, bombarda- og fluefiskeri på kysten. Her kan du læse alt, hvad der er værd at vide om havørredgrej og teknikker for at komme godt i gang med kystfiskeriet – plus en minutiøs og omfattende gennemgang af alle de vigtigste og mest effektive typer af blink, fluer og andre kunstagn.

Del 3 byder på et af de største kvantespring i kystfiskeriets historie – nemlig fiskeriet med småkrogsmontager og -takler. Når der fiskes med de normale kystteknikker med store standardkroge landes kun gennemsnitligt 40-45 % procent af alle havørredkontakter – uanset om du fisker med spin, flue eller bombarda. Men – med de allernyeste fiskemetoder, der i gennemsnit giver en landingsrate i spektret 65-85 %, vil selv de mest trænede kystfiskere få en helt ny trumf på hånden. Med de revolutionerende nye metoder, der bygger på asymmetrisk monterede trekroge fra str. 12 og nedefter, er risikoen for at miste havørreden nemlig ganske markant lavere end det, som vi kender fra det traditionelle kystfiskeri. Det indebærer, at du i praksis vil kunne fordoble dit fangstudbytte – ikke blot i enkelte situationer, men i praksis stort set uanset hvor, og hvordan du fisker ude langs med kysten.

I denne nyeeste udgave af ”Refleksioner på kysten” lanceres adskillige helt nye varianter af takler og rigs til både spin-, flue- og bombardafiskeri, som er betydeligt nemmere at fremstille samt fiske med end de tidligere udgaver. Og – du kan oven i købet få mange af dem færdigt lavet så du blot kan binde dem for enden af linen eller forfanget – og så ellers fiske løs. Lettere bliver det ikke. Disse takler fåes også i takt med, at de kommer på markedet her på releaserigshop.com.

De nye småkrogstakler er dog ikke blot mere effektive – de er også langt mere skånsomme over for fisk, der skal genudsættes, hvilket i en tid, hvor catch & release bliver mere og mere populært, er et vigtigt argument for at se sine fisketeknikker efter i sømmene. Netop fordi der anvendes betydeligt mindre kroge med langt mindre modhager, betyder de nye teknikker mindre krogsår og blødninger plus en hurtigere afkrogningstid, hvis du har det rette værktøj. De nye rigs og takler muliggør endvidere afkrogning 100 % under vand selv på dybt krogede fisk, hvilket er endnu et plus, når fx store nedgængere eller farvede fisk skal genudsættes uskadt.

De banebrydende nye kystmetoder, hvis effektivitet underbygges og dokumenteres af kvalitative tests samt bakkes op af et omfattende datamateriale på 7000 havørredkontakter, vil kunne revolutionere dit havørredfiskeri, hvis du har den energi, tålmodighed og fisketekniske kunnen, som det kræver.

Der er skyllet mange bølger ind siden de nye teknikker blev lanceret på bogform i førsteudgaven. De grundlæggende principper og effektivteten er stadig den samme, men en langt mere tilbundsgående viden om samtlige aspekter af taklernes funktionalitet erhvervet gennem næsten 15 års praktisk fiskeri har gjort det muligt at fintune og perfektionere metoderne, så det nu er markant nemmere for almindelige lystfiskere at udnytte småkrogstaklernes suveræne effektivitet. Og det uanset om man foretrækker at lave det hele selv – eller beslutter sig for at købe takler og montager 100% færdiglavet – fx her på releaserigshop.com, så de blot skal bindes for enden af linen og kastes ud. Meget lettere bliver det ikke.

”Refleksioner på kysten” er et dybdegående værk, der ikke går på kompromis med alle de vigtige detaljer: Selvom flere ting isoleret set har en mindre effekt, kan summen og samspillet af en masse tilsyneladende marginale detaljer – som alle er perfektioneret – tilsammen betyde ekstremt meget for din fangstratte og succes på kysten.hvis du vil have det fulde fangstmæssige udbytte af de mange timer, som du bruger ude på kysten, kræver det altså, at du tænker og reflekterer over dine valg – samt sætter dig godt ind i alle de mange forskellige faktorer, der har indflydelse på dine chancer for at fange den eftertragtede kystørred.

Med ”Refleksioner på kysten”, som udgives af Outdoor Consult, er du klædt godt på til at foretage alle disse valg, som i den sidste ende bringer dig nærmere din drømmehavørred.

Havørred refleksioner på kysten
Produkt Pris
Havørred refleksioner på kysten 379,- +


mail@jagtogfiskerimagasinet.dk