Jagt og Fiskerimagasinet 

Fiskeri Fritid Jagt Info Links Søg

18-06-2014 12:25:26

Trikiner/Trikintest af vildsvin

Trikiner/Trikintest. (forudbetalt trikinprøve)

Spis aldrig kød fra vildsvin, bjørn og sæl uden at kødet er testet for trikiner.

Det er forbundet med risiko for voldsom og livstruende sygdom.
Har mennesker først fået trikiner i kroppen, kommer man aldrig af med dem igen.

Lidt skrøner.

Små grise under 50 kg kan ikke have trikiner! Vrøvl, grise kan få trikiner så snart de begynder at spise fast føde.

Kødet skal bare fryses så dør trikinerne! Vrøvl, kun varme kan slå trikinerne ihjel. Man anbefaler stegning af kødet, så kødet opnår en varme på min 75 grader. Men stadig ingen garantier!

Det er kun i visse områder der forekommer trikiner! Vrøvl, selvom trikiner er sjældne kan de dukke op hvor som helst på kloden. Selv i arktiske egne, med hård frost.

SÅ DERFOR. TEST JERES KØD... - det er nemt og billigt

Trikinkit - Forudbetalt undersøgelse.
Kit for Trikinundersøgelse af vildsvin, indeholder:
1 stk Frankeret speciel kuvert, 1stk følgeseddel til SVA, stregkodelabels til laboratorium og vejledning.
I prisen indgår også 1 stk trikin undersøgelse.
Svar tilsendes samme dag SVA modtager prøvematerialet enten pr. email eller alm post.

Sådan gør du:

Trikiner kan forekomme i muskulaturen på alle kødædende dyr.

Prøven ca 50 gram tages fra enten : (50 gram kød = golfboldstørrelse)

1. Fra forbenets kraftige muskle.
2.
Fra mellemgulvets hæfte mod ryggen.
3. Fra den bagerste del af tungen (ej den forreste hårde del)
4. Fra kæbe/tyggemusklen.

Der skal kun bruges en prøve, der kan tages valgfrit fra en af de 4 ovenstående muskelgrupper.

Prøvekødet pakkes i en kraftig plastpose eller 2 fryseposer. Herefter sættes de medfølgende stregkode etiketter på henholdsvis plastposen og følgebrevet. Som vedlægges udfyldt med navn, adresse og emailadresse. Endelig lægges kødet i specialkuverten og sendes.

Hvad er trikiner!

Trikiner er små rundorme/larver som kan inficere flere forskellige arter af dyr, mest rovdyr/altædende arter.

Infektion opstår ved at et dyr æder kød som indeholder levende trikinlarver (ca 0,1 mm lange). Larverne frigøres siden i mave- tarmkanalen og udvikles på nogle få dage til voksne orm (ca 1,5-4 mm lange). De første måneder føder hunnerne dagligt 100-1000 larver som via lymfen og blodet kommer ud i kroppens muskelvæv. Kun de larver som kommer ind i muskeltråde (ej hjertemuskel) kan videreudvikles. I muskelvævet kommer der, for de fleste trikinarter, en kapsel af kalk rundt om larven og larverne kan leve i muskelvævet i flere årtier. Selv når værtsdyret er dødt kan trikinlarver leve videre i kødet indtil kødet går til af forrådnelse.
I dag kendes 8 trikinarter internationalt. I Sverige er hidtil identificeret 4 af disse arter. Trichinella britovi, Trichinella nativa, Trichinella pseudospiralis och Trichinella spiralis.


Hvorfor skal kød trikintestes

Sygdommen som opstår ved en trikininfektion hedder trikinos (også kaldet trichinellos). Trikinos er en så kaldt zoonos, hvilket indebær at sygdommen kan smitte mellem dyr og mennesker. Vil du læse mere om dette så gå ind på dette link her.
En typisk smittekilde for mennesker er typisk kold røget pølse eller skinke og andre ikke tilstrækkeligt opvarmet kød produkter.

Symptomer hos mennesker er afhængige af antallet larver en person har fået i sig - infektion med et fåtal larver giver oftest ingen symptomer mens en kraftigere infektion kan give symptomer som muskelsmerter, langvarig feber med mere. Trikinos kan have dødlig udgang. Mere indgående sygdoms og behandlings information finder du her.

Trikintest bør tages på kød fra tamsvin, vildsvin, hest, bjørn, sæl m.fl.

Sverige: Officiel trikinkontrol må kun udføres af godkendte laboratorier eller laboratorier godkendt af Livsmedelsverket SVA, som er nationalt referencelaboratorium for trikinundersøgelser. Udover SVA og SVA godkendte laboratorier findes der andre laboratorier og dyrlæger som udfører trikinundersøgelser, men disse analyser giver ikke tilladelse til at sælge eller give kødet bort.
Trikin test af vildsvinekød
Vare Pris
Trikin Test
Artikel Før pris Jof Pris
Trikin test af vildsvinekød 159
Trikin test af vildsvinekød 5 pakker 795,- 699


mail@jagtogfiskerimagasinet.dk